Przejdź do treści

Świąteczne desery polecane przez studentów UKSW

Świąteczne pierniczki w 7 minut
1,5 szklanki miodu.
3/4 kostki masła (ok. 150 g)
2/3 szklanki cukru.
ok. 500–550 g mąki pszennej*
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia.
1 jajko.
Miód, masło i cukier roztopić w rondelku na małym ogniu. Poczekać aż ostygnie. Po roztopieniu wszystkie składniki wymieszać w pojemniku (najlepiej plastikowym), ugnieść i rozwałkować na ok. 2 mm. Na koniec trzeba nadać im odpowiednie świąteczne kształty. Piec 7 minut w 180 stopniach.
Szybkie świąteczne szyszki
  80 g ryżu preparowanego
300 g krówek (takie miękkie szybciej się rozpuszczą)
100 g masła
opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie:
Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule – ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.

Świąteczne ciasto biblijne 

1,5 szklanki Pwt 32, 14a
6 sztuk Jr 17, 11
2 szklanki Sdz 14, 18
4,5 szkl. 1 Krl 5, 25
2 szkl. 1 Sm 30, 12a
¾ szkl. 1 Kor 3, 2
¾ szkl. Hi 10, 10
2 szkl. Na 3, 12
1 szkl. Lb 17, 23 b
szczypta Kpł 2, 13
4 łyżeczki Wj 30, 23
3 łyżki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: postępuj według słów Salomona z Księgi Przysłów 23,14a.

Piec ok. 60 min. w temp. 160-180 stopni.

Smacznego!

22 grudnia 2017