Tradycyjne potrawy świąteczne

Kiedy po całym domu snują się przepiękne zapachy, półki w lodówce uginają się pod ciężarem garnków, a Ty słyszysz tylko „zostaw, to na święta!”, wiesz że wigilia już blisko. W dzisiejszym podcaście usłyszymy Agatę Skalską, Anię Rutkowską, Klaudię Skorbiłowicz i Olę Sadowską, rozmawiające o świątecznym jedzeniu. Pierogi w dłoń i zapraszamy do słuchania!

 

Przepisy, które polecamy na Święta:

Makowiec

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej + do podsypywania
180 ml mleka
150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
6 żółtek
42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
6 łyżek cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:

500 g maku
200 g cukru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
aromat migdałowy do smaku
szczypta cynamonu
1 łyżka miękkiego masła
ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
6 białek
Lukier:

1 szklanka cukru pudru
3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
Przygotować lukier: Cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i ewentualnie posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Kutia

Składniki na ok. 1,5 litra:

150g maku (może być zmielony)
½ szklanki pszenicy na kutię (bez łusek)
½ szklanki miodu (lub więcej według uznania)
1 laska wanilii
130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
60g rodzynek (½ szklanki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 suszone figi
mleko do sparzenia maku (ok. 500ml)

Sposób przygotowania:
Pszenicę na kutię wypłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia.
Mak zalać gorącym mlekiem (trochę więcej mleka niż do przykrycia). Garnek z makiem i mlekiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej też na noc).
Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. (Trwa to ok. 30 minut lub dłużej w zależności od ziaren. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Odcedzić i ostudzić.
Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać pszenicę. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.
Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

thirteen + 3 =